Грижа за камъка: Издание за мрамор и травертин

Грижа за камъка: Издание за мрамор и травертин

22.05.2024 г.Modern Furniture

Мрамор: Примадоната на камъните

Мраморът е като онзи приятел, който всички искаме да имаме. Шумен, безпардонен и определено го забелязваш още с първата му крачка в някое помещение. Прекрасен, но има нужда от малко глезене. Мислете за мрамора като за връзка. Ако се грижите добре за него, той ще блести цял живот! Но не забравяйте, че всяко парче е уникално, тъй като това е естествен природен материал. Нашият съвет е - прегърнете малките несъвършенства, пукнатини и дупки. Те са това, което прави вашия мрамор единствен по рода си!

Правила и забрани:
  • Не препоръчваме да използвате мрамора за дъска за рязане, тъй като при невнимание нож може да остави следи
  • Не допускайте разливане на лимон, оцет или други киселинни продукти. Те са като криптонит за мрамора!
  • Почиствайте с обикновена мокра кърпичка или с мек сапун с неутрално pH. Избягвайте силно химични препарати като белина, например.
  • Внимателната грижа за мрамора включва и внимание при изпускане. Като всеки естествен камък можеш да очакваш да се счупи

    Травертин: Непретенциозният неутрал

    Травертинът е малко по-непретенциозен от мрамора, но все пак се нуждае от малко любов, за да ви служи дълги години. Известен е със своите земни тонове и естествени дупки и пори, той е абразивен камък. Тези дупки могат да бъдат запълнени със смола и полирани за по-гладко покритие или да останат незапълнени за по-земен и натурален вид.

    Правила и забрани:
    • Всеки наш артикул е запечатан с матов импрегнант, който е безопасен за хранителна употреба върху повърността. Все пак е добре периодично (на 1-2 години) да слагате допълнителен слой ако искате в годините да предотвратите петна.
    • Не използвайте киселинни почистващи препарати и внимавайте при разливане на оцет, лимон и подобни хранителни продукти около вашия травертин. Избършете незабавно.

      Общи съвети за камъка

      • Почистване: Избягвайте киселинни почистващи препарати като оцет. Използвайте обикновена влажна кърпа или парцал с малко течен сапун. И винаги го подсушавайте!
      • Петна: Имате петно? Не изпадайте в паника! Прегърнете малките петна; добавят характер в естествения камък. Но ако наистина се притеснявате, петно може да бъде изшкурено и камък може да бъде полиран отново, но моля обърнете се към специалист по поддръжка.
      • Финиш: Някои камъни са гланцирани, други са матирани. Гланцовите може да се цапат по-лесно, така че бъдете малко по-внимателни с тях.

      Не забравяйте, че вашите каменни мебели и декорации са като хубаво вино . Само се подобрява с времето, особено когато се грижите добре за него. Пожелаваме ви дълги години спомени с вашите каменни изделия за дома, защото ви гарантираме, че са абсолютно уникални, точно като вас самите! 🥂

      Благодарим на Теодора Амова за съветите относно поддръжката на тези красиви и стилни артикули. 😊



      Още статии